Bloc 6x6

Any de construcció
2018 - 2019

Bosch Capdeferro Arquitectes

Bloc 6x6 | Fachada principal con entorno ajardinado | Bosch Capdeferro Arquitectes | Alumilux

Premi XV Biennal Espanyola d'Arquitectura i Urbanisme 2021.
Finalista Premis FAD 2021 d'Arquitectura.

Bloc 6x6 | Detalle de las ventanas Ottima en la fachada principal | Bosch Capdeferro Arquitectes | Alumilux

Premi XV Biennal Espanyola d'Arquitectura i Urbanisme 2021.
Finalista Premis FAD 2021 d'Arquitectura.

Bloc 6×6 utilitza ambdues façanes per crear un filtre climàtic.
A l’hivern la façana sud actua com un hivernacle per captar l’energia solar. Gràcies a un intercanvi d’aire entre les dues façanes, mitjançant un sistema de ventilació, s’aconsegueix estalviar molta energia.

A l’hivern, es transporta la calor de la façana sud a la nord, i a l’estiu s’inverteix el procés.

Bloc 6x6 | Plano del paso de aire para el filtro climático del edificio | Bosch Capdeferro Arquitectes | Alumilux Bloc 6x6 | Plano del paso de aire para el filtro climático del edificio | Bosch Capdeferro Arquitectes | Alumilux
Bloc 6x6 | Cosntrucción de los ventanales Ottima con obreros y grúa | Bosch Capdeferro Arquitectes | Alumilux
Bloc 6x6 | Cosntrucción de los ventanales Ottima con obreros y grúa | Bosch Capdeferro Arquitectes | Alumilux
Bloc 6x6 | Cosntrucción de los ventanales Ottima con obreros y grúa | Bosch Capdeferro Arquitectes | Alumilux

Durant el projecte, la col·laboració ha sigut absoluta entre l’estudi d’arquitectura i Alumilux. Hem sigut capaços de produir prototips únics que ofereixen la possibilitat d’adaptar-se a situacions canviants amb un únic mètode estandarditzat.

 

En paraules de Ramon Bosch.

 

“Per aconseguir aquest propòsit és necessari tenir un coneixement artesanal i una finor absoluta en l’execució i, així, trobar la solució constructiva a través d’una peça que encara no existia. La idea del disseny és projectar amb una arquitectura pensada en mil·límetres”.

Bloc 6x6 | Cosntrucción de los ventanales Ottima con obreros y grúa | Bosch Capdeferro Arquitectes | Alumilux Bloc 6x6 | Cosntrucción de los ventanales Ottima con obreros y grúa | Bosch Capdeferro Arquitectes | Alumilux

Reducció a 900 tones de CO2.

El cor de l'edifici és de fusta amb un embolcall metàl·lic. Gràcies a això, s'aconsegueix reduir grans quantitats de diòxid de carboni amb el simple fet de no construir amb formigó. La quantitat de fusta del projecte produeix 900 tones de CO2, mentre que amb formigó representaria més del doble.

Pensant en el canvi climàtic.

L'edifici parla de la necessitat de pensar en el futur i com gestionar des de l'arquitectura la relació amb el clima i l'augment de temperatures. Un exemple palpable és la façana sud, que s'adapta amb les seves finestres practicables a les condicions canviants entre hivern i estiu.

El projecte beu de la tradició de les galeries construïdes en voladís sobre l’antiga muralla de Girona que separava la ciutat del riu Onyar.

 

Aquestes galeries van ser resultat de l’excés de densitat els inicis de la ciutat. Es van tapiar els balcons, es van posar persianes de corda i sense gaires pretensions es van crear filtres climàtics.

Bloc 6x6 | Galerías en voladizo sobre la antigua muralla de Girona | Bosch Capdeferro Arquitectes | Alumilux Bloc 6x6 | Galerías en voladizo sobre la antigua muralla de Girona | Bosch Capdeferro Arquitectes | Alumilux
Bloc 6x6 | Silla en una habitación frente a la ventana Ottima | Bosch Capdeferro Arquitectes | Alumilux
Bloc 6x6 | Detalle de los balcones con persianas | Bosch Capdeferro Arquitectes | Alumilux

Tots els detalls
de la façana nord

Àmbits de domesticitat

Gràcies a l'emplaçament, que gaudeix d'una zona verda que separa els edificis més pròxims, es va treballar amb la idea de generar una transparència total en la façana sud. A través del gruix variable de l'espai interior de les passarel·les d'accés, s'aconsegueix generar vestíbuls davant de cada habitatge.

Es dona a l'usuari l'opció d'obrir-se a l'espai col·lectiu, aportant la variabilitat d'un mateix espai depenent de com s'utilitzen les fusteries individuals.

Bloc 6x6 | Pasarelas de acceso hacia las viviendas | Bosch Capdeferro Arquitectes | Alumilux
Alumilux
Bloc 6x6 | Vista exterior de las pasarelas de acceso a las viviendas | Bosch Capdeferro Arquitectes | Alumilux
Bloc 6x6 | Comedor con balcón al fondo de una de las viviendas | Bosch Capdeferro Arquitectes | Alumilux
Bloc 6x6 | Dormitorio y balcón de una de las viviendas | Bosch Capdeferro Arquitectes | Alumilux
Alumilux
Bloc 6x6 | Comedor con balcón al fondo de una de las viviendas | Bosch Capdeferro Arquitectes | Alumilux
Bloc 6x6 | Vista exterior de las pasarelas de acceso a las viviendas | Bosch Capdeferro Arquitectes | Alumilux
Bloc 6x6 | Dormitorio y balcón de una de las viviendas | Bosch Capdeferro Arquitectes | Alumilux
Bloc 6x6 | Detalle de la fachada principal con persianas | Bosch Capdeferro Arquitectes | Alumilux Bloc 6x6 | Detalle de la fachada principal con persianas | Bosch Capdeferro Arquitectes | Alumilux